VOITTAJAT 2018

Lastenelokuvien kilpailu

Lapsituomariston Tähtipoika-palkinto: MARKUS DIETRICH (elokuva: Sankari Sue)

 
ECFA-palkinto

Kansainvälisen tuomariston palkinto: I AM WILLIAM (Ohjaus: Jonas Elmer)

 
Nuortenelokuvien kilpailu

Nuortenelokuvien tuomariston Global Future -palkinto: SELVIYTYJÄT (Ohjaus: Claus Räfle)

 
Kotimainen kilpailu

Kirkon Mediasäätiön Katso minuun -palkinto: SUPERMARSU (Ohjaus: Joona Tena)

 

TIEDOTE >

 
TÄHTIPOIKA-palkinto: SANKARI SUE

Lapsituomaristo jakoi lastenelokuvien kilpailun parhaan elokuvan ohjaajalle Oulun Energian lahjoittaman Tähtipoika-palkinnon, johon sisältyy 3000 euroa ja kuvanveistäjä Sanna Koiviston toteuttama Tähtipoika-patsas. Lapsituomaristossa olivat tänä vuonna mukana Antti Aho, Myry Ahtinen, Minttu Ala-Ilkka, Arttu Alanärä, Katinka Elsinen, Heta Hakkarainen, Jenni Sipilä ja Oskari Sorvoja.

 

Voittaja on saksalainen Markus Dietrich elokuvallaan Sankari Sue. Lapsituomaristo arvioi viikon aikana 11 kilpailuelokuvaa.

 

Lapsituomariston kommentti: ”Sankari Sue -elokuvassa oli kaikkea, mitä elokuvalta voisi toivoa. Se ansaitsi voiton YLIVOIMAISESTI. Sitä olisi voinut luulla jopa Marvelin elokuvaksi. Jäimme kaipaamaan ihan hieman enemmän romantiikkaa.”
 

Markus Dietrich Sankari Sue
Markus Dietrich Sankari Sue

 
ECFA-palkinto: I AM WILLIAM

ECFA (European Children’s Film Association) on eurooppalainen lastenelokuvajärjestö. Kolmihenkinen kansainvälinen tuomaristo myönsi palkinnon parhaalle eurooppalaiselle elokuvalle. Siihen kuuluivat frankfurtilaisen LUCAS-festivaalin johtaja Julia Fleissig ja berliiniläinen ohjaaja Tobias Wiemann sekä Oulun Taidekoulun johtaja Ulla Kaislaranta.

 

Voittajaelokuva on tanskalainen I am William. Sen on ohjannut Jonas Elmer. Tuomaristo antoi kunniamaininnan ruotsalaiselle elokuvalle Eläinetsivät, jonka on ohjannut Linda Hambäck.

 

Tuomariston perustelut voittajaelokuvalle: ”Elokuva on vahva, selkeä ja hienosti rytmitetty, katsojan empatiaan vetoava kasvutarina isänsä menettäneestä, sairastuneen äidin ja erikoisen enon suojatiksi joutuneesta Williamista ja hänen läheisistään.

 

Dramaturgisin keinoin pojalle rakennetaan haastavia tilanteita, joista selviytyä. Katsojalle tarjotaan odotettavaksi haasteissaan etenevät menehtymisen ja menestymisen mahdollisuudet, hienosti klassista kolmannella yrittämällä onnistuu –kaavaa myötäillen.

 

Se toistuu Williamin kohtaamisessa kiusaajiensa samoin kuin hänestä kiinnostuneen tytön kanssa, äidin antamien symbolisten ohjeiden myötä ja enon selviytymisessä. Rohkeus enoa uhkaavien gangstereiden suhteen muodostaa saman kudelman, loimenaan koiran hyväksyntä ja kiintymys.

 

Ohjaaja on onnistunut erinomaisesti myös roolihenkilöiden valinnassa sekä tarinan vaikeiden asioiden sävyttämisessä hienovaraisella huumorilla kauttaaltaan, päähenkilön loppukohtauksen vastuullisia toimia myöten.”

 

Kunniamaininta

"Pystyimme myöntämään ECFA-palkinnon vain yhdelle, mutta koimme erään toisenkin elokuvan tärkeäksi. Tämä elokuva joka vetoaa pienimpiin katsojiin ja käsittelee faabelin muodossa elämän olennaisia osa-alueita - ystävyyttä, rohkeutta, kunnioitusta, yhteistyötä, ennakkoluuloja – lapsille sopivalla tavalla. Rikostarina sisältää rakkaudella animoituja hahmoja, eriskummallisia yksityiskohtia ja puhuu tehtävien myötä kasvamisen puolesta.

 

Kunniamaininnan saa Linda Hambäckin ohjaama ELÄINETSIVÄT."

 

Jonas Elmer (keskellä) I am William
Jonas Elmer (keskellä) I am William

 
GLOBAL FUTURE -palkinto: SELVIYTYJÄT

Oulun 4H-yhdistyksen myöntämä 1000 euron suuruinen Global Future -palkinto jaettiin festivaalin parhaalle nuortenelokuvalle. Tuomaristoon kuuluivat Lara Anttila, Tiia Harjunpää, Anna Kantola ja Jenna Niemelä. Voittaja on saksalainen Selviytyjät, jonka on ohjannut Claus Räfle. Tuomariston kunniamaininnan sai Mika Gustafsonin, Olivia Kastebringin ja Christina Tsiobanelisin ohjaama ruotsalainen dokumenttielokuva Silvana.

 

Nuortenelokuvien tuomariston kommentti voittajaelokuvasta: ”Tämän vuoden kansainvälisen lasten- ja nuorten elokuvafestivaalien nuorten sarjan voittajaelokuva oli lähes yksimielisesti tuomariston suosikki. Elokuva oli hyvin tunteita herättävä ja mukaansa tempaava. Visuaalisesti voittajaelokuva oli miellyttävä ja taidokkaasti kuvattu. Elokuvan kulkua vauhditti kertojien omat kokemukset ja ajatukset tapahtumien kulusta. Jännitettä elokuvaan loi tieto siitä, että elokuva perustuu tositapahtumiin. Elokuvassa korostettiin ihmisten avuliaisuutta kulttuurieroista huolimatta.”

 

Claus Räfle Selviytyjät
Claus Räfle Selviytyjät

 
KIRKON MEDIASÄÄTIÖN KATSO MINUUN -PALKINTO: SUPERMARSU

Evankelis-luterilainen kirkko myöntää Kirkon Mediasäätiön Katso minuun -palkinnon. 1500 euron palkinto annetaan festivaalin kotimaisen kilpailun pitkälle tai lyhyelle lasten- tai nuortenelokuvalle. Pääkaupunkiseudun kirkollisen median Kirkko ja kaupunki -lehden uutispäällikkö sekä Kirkon Mediasäätiön hallituksen varajäsen Pauli Juusela valitsi voittajaksi Joona Tenan ohjaaman Supermarsun.

 

Tuomari luonnehti voittajaelokuvaa seuraavasti: "Kirkon mediasäätiön palkinnon tarkoitus on tukea kotimaista lasten ja nuorten elokuvaa ja kannustaa elokuvantekijöitä kristillisen vastuun ja arvomaailman pohdintaan. Tässä elokuvassa säätiön ajamia arvoja ovat muun muassa lähimmäisen rakkaus, ihmisarvon kunnioitus, oikeudenmukaisuus, yhteisvastuullisuus ja luonnon ja ympäristön varjeleminen.

 

Supersankarielokuvat ovat nykyelokuvan kassamagneetteja, joiden sankareilla on yliluonnollisia kykyjä. Usein supersankarit ovat tavallisia ihmisiä, joiden elämässä sattuu jotain traagista ja yllättävää. Tai sitten heitä puree hämähäkki. Tässä tapauksessa marsu.

 

Tenan elokuvan supersankari eli supermarsu on poikkeuksellinen, lapsille sopiva ja hauska sankari: se on pörröinen ja pehmeä, mutta lentävä ja verryttelyasussa. Elokuvassa on käytetty perinteisen kuvakerronnan ja animaation yhdistelmää paitsi supermarsussa myös silakoissa, jotka nousevat kapinaan, koska margariinitehdas saastuttaa niiden elinympäristön.

 

Oikeastaan elokuvan supersankari on kuitenkin Emilia, jota hienosti esittää Elli Jäppinen. Emilia nimittäin oivaltaa, että hän voi olla rohkea ihan tavallisena Emiliana, ei vain supermarsuna. Supermarsuna hän ratkaisee ympäristöongelman, Emiliana hän löytää rohkeuden asettua parhaan ystävänsä rinnalle.

 

Elokuva on hauskasti käsikirjoitettu ja vauhdikkaasti ohjattu. Siinä on hyvä tarina ja se on ajankohtainen. Ympäristöongelmaa, Itämeren saastumista, käsitellään lapsille sopivalla tavalla. Myös koulukiusaamista käsitellään oivaltavasti, sillä elokuvassa tehdään selväksi, että kiusaamiseen tarvitaan myös sen mahdollistavat sivustakatsojat. Huumorin kautta saadaan käsiteltyä vaikeita asioita. Ohjaaja antaa lapsille hienosti tilaa ja muutkin kuin Ella Jäppinen näyttelevät luontevasti. Tätä on ilo seurata."

 

Joona Tena Supermarsu
Joona Tena Supermarsu

 

 

Lisää kuvia festivaalin mediasivulta.

 
LISÄTIEDOT:

Taiteellinen johtaja Anna Asplund, puh. 040 5213 960, anna.asplund@oufilmcenter.fi

Tuotantopäällikkö Mika Anttolainen, puh. 044 588 1134, mika.anttolainen@oufilmcenter.fi

Festivaalitiedottaja Juuso Haarala, puh. 040 061 7491, press@oufilmcenter.fi

 

Muut jaetut palkinnot

Northern Script 2018 - nuoret käsikirjoittajat palkintomatkalla Oulussa

Northern Script on 18 - 25-vuotiaille Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa asuville nuorille suunnattu pohjoismainen lyhytelokuvien käsikirjoituskilpailu. Kilpailun viisi finalistia kokoontui yhteen Oulussa ottaen osaa käsikirjoitustyöpajoihin ja festivaalihumuun. Voittajakäsikirjoitukseksi valikoitui Juuso Kuusiston Race for life, joka käsittelee itsensä löytämistä nuoren pojan näkökulmasta. Kuusisto palkittiin festivaalimatkalla, joka suuntautuu ensi kesänä Tromssaan.

 

Kilpailun järjestää Mediakasvatuskeskus Metka yhteistyössä Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin, Euphoria Borealis ry:n, Tromssassa järjestettävän pohjoismaisen nuortenelokuvien festivaali NUFF:n sekä Malmön lasten ja nuortenelokuvien festivaali BUFF:n kanssa.

 

Lisätiedot: nosi.fi

 

Yli sata koulua otti elokuvatrikkihaasteen vastaan

Koulujen elokuvaviikko haastoi syksyllä 2018 kaikki Suomen 3. - 9.-luokkalaiset kuvaamaan omia elokuvatrikkejä. Kilpailuun osallistui yli sata videota ympäri Suomen. Voittajaksi valikoitui Sumiaisten koulun 5. luokkalaisten kuvaama Taikuutta-niminen videoteos. Koko koulu palkittiin Elokuvalisenssillä, joka oikeuttaa katsomaan elokuvia koulussa vuoden ajan laillisesti. Kouluajan ulkopuolella kuvatuista trikeistä elokuvaviikko palkitsi Valveen elokuvakoulun Pikseli-kerhon teoksen Expecto Patronum. Kunniamaininta myönnettiin Myllytullin koululle.

 

Lisätiedot: minea.taivalaho@mediametka.fi

 

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle