Kotisohvalta ulos ja kulttuurin pariin!

Elokuvataide nostaa arjen yläpuolelle, kulttuuri kasvattaa. Lapset, nuoret ja aikuiset - kaikki kokevat valkokankaan tapahtumat omalla tavallaan, omiin elämänkokemuksiinsa peilaten. Elokuvateatterin suojissa eteen avautuu elämyksiä, joiden kautta voi oppia uutta, ennen kaikkea itsestään. Yhteinen kokemus muiden katsojien kanssa vahvistaa tunne-elämyksen vaikutusta. Saa nauraa, vaikuttua ja ehkä vähän itkeäkin armollisessa hämärässä. Teatterista ulos astuessaan on uudistunut, jopa ajattelee toisin.

 

Elokuva on matka, elokuva on aikakone. Tämän vuoden ohjelmistossa esiintyy muun muassa mennyt Viro, mennyt Berliini ja tsekkoslovakialainen maaseutu. Ja kuitenkin, ihmiset ovat samanlaisia kuin nykyäänkin, kokevat voimakkaita tunteita ja tekevät omanlaisiaan ratkaisuja, elävät keskellä tarinoita, joihin katsoja voi samaistua.

 

Näytöksiä on koko viikon ajan ihan joka makuun. Vauhtia ja vilinää, realistisia kohtaloita sekä eri kulttuureihin tutustuttavaa nähtävää. Musiikki tempaa pyörteisiinsä useissa Nuortenelokuvien kilpailun elokuvissa. Kaukaisiin maihin voi tutustua vaikkapa Silkkitien varrella asuvien lasten tarinoissa. Luonnollisesti myös oululaiset lapset ja nuoret saavat töitään esille.

 

Kaikenikäinen yleisö on tervetullut juhlistamaan elokuvia 100-vuotiaasta naapurimaastamme Virosta sekä jännittämään, mitkä elokuvat palkitaan kilpasarjoissa. Kutsumme oululaiset juhlistamaan kanssamme elokuvan taikaa!

 

Terveisin,

Festivaalin taiteellinen johtaja
Anna Asplund

 

 

OULUN KANSAINVÄLINEN LASTEN- JA NUORTENELOKUVIEN FESTIVAALI

 

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali on vakiinnuttanut asemansa korkeatasoisen pohjoismaisen ja kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvan johtavana esityspaikkana. Se perustettiin vuonna 1982 ensimmäisenä lajiaan Pohjois-Euroopassa. Festivaali on järjestetty aina talven pimeimpään aikaan keskellä marraskuuta, ja se kestää viikon.

 

Enintään 15 elokuvasta koostuva lastenelokuvien kilpasarja tarjoaa laajan filmikirjon 3 - 13-vuotiaille lapsille.

 

Festivaalin nuortenelokuvien sarja johdattelee varttuneemmat katsojat aikuistumisen maailmaan. Kotimainen sarja muodostaa katselmuksen uuteen suomalaiseen tuotantoon ja on foorumi paikallisille elokuvantekijöille. Maailmanpyörä-sarja tuo kaukomaat suomalaisten katsojien nähtäväksi.

 

Pääsarjojen lisäksi festivaalilla nähdään retrospektiivejä, lastenelokuvan klassikkoja, dokumenttifilmejä ym.

 

Lapsituomaristo myöntää parhaaksi katsomalleen lastenelokuvalle Tähtipoika-palkinnon, kun taas ECFA-palkinnon jakaa kansainvälisistä alan ammattilaisista koostuva jury.

 

Festivaalin huomassa järjestetään mediakasvatusseminaareja, erilaisia näyttelyitä, animaatio- ja pelityöpajoja niin lapsille kuin opettajille.

 

Festivaalin järjestäjien tarkoituksena on osoittaa, että korkeatasoisia lastenelokuvia valmistetaan; tärkeä tehtävä on löytää niille levittäjiä, ja panna ne kiertämään maailmalle.

 

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali kokoaa yhteen 30000 nuorta ja aikuista katsojaa Oulun seudulta, ja sen on odotetuin tapahtuma Oulussa ennen joulua.