Studiossa molskahtaa!

Oho, sanoi Eemeli -päivä 23.3.

Kukapa keski-ikäinen tai sitä vanhemman polven edustaja ei tuntisi Eemeliä, tuota kivikasvoista "kuoliaaksinaurattajien" sukukunnan edustajaa? Hän lukeutui myös kotimaisen stand up -komiikan taitajiin jo aikana, jolloin käsitettä ei meillä vielä kunnolla tunnettukaan.

 

Eemeli, siviiliminältään Esko Toivonen (1920-87) nousi 1950-luvulla radion ja varhaisen television kautta koko Suomen tuntemaksi viihdyttäjäksi. Nykyään hänet muistettaneen parhaiten kolmesta nimikkoelokuvastaan, jotka valmistuivat vuosina 1960-62: ne pyörivät yhä varsin usein kuvaruudussa.

 

Esko Toivosen poika, itsekin elokuva-alalla työskennellyt Jokke Toivonen kertoo muistoja koomikko-, laulaja- ja näyttelijäisästään Oulun Elokuvakeskuksen järjestämässä teematapahtumassa Oho, sanoi Eemeli -päivä lauantaina 23. maaliskuuta elokuvateatteri Studiossa kello 12.00 alkaen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Jo sotavuosina roolihahmonsa kehittäneen Eemelin huumorin salaisuus piili hervottomissa jutuissa, jotka hän esitti täysin vakavalla naamalla: näin vitsin iskevyys moninkertaistui. Komiikassa oli mukana myös lievähkö kaksimielisyys, joka nousi enemmän esiin sen jälkeen, kun Eemelin yhteistyö käsikirjoittaja Reino Helismaan kanssa päättyi.

 

Esko Toivosen viihdyttäjän ura kesti 1950-luvulta aina 1980-luvulle. Noihin vuosiin mahtuu lukuisia levytyksiä, elokuvia kuin televisio- ja radioesiintymisiä: omimmillaan hän oli kuitenkin kontaktissa elävän yleisön kanssa, erityisesti lavakoomikkona. Myöhemmällä iällään hän teki myös myymälä- ja laivaristeilykeikkoja.

 

Oho, sanoi Eemeli -päivä

 

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle