Kino Lokakuu huhtikuussa

VENÄLÄISEN ELOKUVAN FESTIVAALI Studiossa 13. - 28.4.

Tarina eräästä kohtaamisesta 17/4

 

La 13.4.
klo 17.00

Eduard Novikov: LINTUJEN KUNINGAS | THE LORD EAGLE (Toyon kyyl)  Venäjä 2018  80 min

     
   

Siperian Jakutia, 1930-luku. Kaukaisella taigan havumetsävyöhykkeellä asustelee vanhus nimeltä Mikipper ja hänen vaimonsa Oppuos. Lehmät, metsästys ja kalastus muodostavat koko elämän yksinkertaisen kirjon. Eräänä kauniina alkutalven päivänä pariskunnan elämään lennähtää lintujen kuningas. Vanhukset eivät uskalla hätistää eläintä, sillä kotka on pyhä lintu. Koko talven ajan he ruokkivat petoa, jotta tämä ei kävisi karjan kimppuun. Kylmänä uudenvuoden aattona tapahtuu ihme: kotka lennähtää sisälle ja asettuu ikonien luokse. - Siitä päivästä lähtien heidän elämästään tulee yhtä.

 

Kokonaan jakuutiksi puhuttu Lintujen kuningas voitti Moskovan kansainvälisten elokuvajuhlien pääpalkinnon viime vuonna.

     
Su 14.4. klo 17.00

Amir Galiaskarov & Ramil Fazlijev: MULLAH (Mulla)  Venäjä 2018  138 min

     
   

Mullah on islamissa alimman tason uskonoppinut, joka johtaa moskeijoissa rukouksia, suorittaa uskonnollisia seremonioita sekä opettaa islamilaisissa kouluissa.

 

Asfandijar pääsee vapaaksi vankilasta ja saa yllättäen mahdollisuuden ryhtyä uskonnolliseksi opettajaksi uudessa moskeijassa maaseudulla. Tataarikylää riivaa työttömyys, rikollisuus, ahneus ja alkoholismi, eikä uutta mullahia katsota hyvällä, kun jännitteet pahenevat entisestään. Mutta rankkojen kokemusten uuvuttama Asfandijar ymmärtää olevansa juuri oikeassa paikassa: hänen tehtävänsä on auttaa kaikkia, jotka tarvitsevat apua.

 

Värikäs, kaunis ja sulosointuinen Mullah on kazanilaisen TatarKino-tuotantoyhtiön lippulaiva.

     
Ti 16.4. klo 17.00

Vladimir Kott: SULATETTU KARPPI | THAWED CARP

(Karp otmorozhennyi)  Venäjä 2017  98 min

     
   

Pienen syrjäkylän eläkkeelle jäänyt opettaja Jelena Mihailovna saa tietää olevansa kuolemansairas. Suuressa kaupungissa bisnesmiehenä toimiva poika ei ehdi auttaa, mutta se ei lannista hassuihin silmälaseihin sonnustautunutta vanhusta. Mihailovna ottaa kohtalon omiin käsiinsä ja järjestää itse omat hautajaisvalmistelunsa. Tilanteet seuraavat toisiaan ja lopulta tarina liukuu kommelluksesta toiseen kuin Gogolin Kuolleet sielut konsanaan.

 

Pakastettu karppi on koomisen surullinen tarina, jossa on mukana ripaus groteskiutta ja surrealismia. Se on kunnianosoitus Venäjän syville syrjäseuduille, joita ei suurten kaupunkien kiireinen syke tavoita. Elokuvan suosio perustuu sen pääroolin esittäjän ?arina Nejolovan ja rakastetun neuvostonäyttelijä Alisa Freindlichin väliseen hysteerisen hauskaan dynamiikkaan.

     
Ke 17.4. klo 19.00

Dunya Smirnova: TARINA ERÄÄSTÄ KOHTAAMISESTA | THE TOLSTOY DEFENCE (Istorija odnogo naznatshenija)  Venäjä 2018  112 min

     
   

1800-luku, jalkaväkirykmentti ja paikkana Tulan alue, jossa tapahtuu rikos. Pääkaupungista saapunut luutnantti Grigori Kolokoltsev lavastetaan syylliseksi. Häntä odottaa sotaoikeus ja kuolemantuomio. Historiallisessa draamassa Kolokoltsev pyytää kreivi Leo Tolstoilta apua, joka päättää auttaa syytetyn penkille joutunutta.

 

Yleisöpalkintoja voittanut lähes parituntinen draama on elokuvakriitikko Anton Dolinin sanoin ”sarkastinen, kitkerä, vihainen ja hyvinkin oikeaan osuva kuvaus liberalismista Venäjällä".

 

Elokuva perustuu tositapahtumiin.

   

 

Su 28.4. klo 14.00

Natalia Meshtshaninova: SYDÄMESSÄ MAAILMAN | CORE OF THE WORLD (Serdtse mira)  Venäjä - Liettua 2018  124 min

   

 

   

Kirkkaan joen ja syvän metsän peittämässä erämaassa asustaa Jegor, joka työskentelee eläinlääkärinä metsästyskoirien leirillä. Ketut, hirvet, mäyrät ja koirat ovat hänen elämänsä. Tunnollisena työntekijänä Jegor paitsi hoitaa eläimiä, puhdistaa myös häkkejä, pitää huolta työntekijöistä sekä ottaa vastaan uusia asiakkaita ja heidän koiriaan. Eläimiä hän ymmärtää paremmin kuin ihmisiä, mutta erämaan lääkärillä on kielletty haave: tutustua isäntäperheeseen ja tulla osaksi tätä.

 

”Kävin katsomassa tämän elokuvan ja mietin, voiko tästä kirjoittaa mitään. Päätin että kirjoitan. Ihmisten on saatava tietää, että tällaisia elokuvia on olemassa.”

 

Sydämessä maailman voitti Kinotavr-elokuvafestivaalin pääpalkinnon viime vuonna.

 

 

Elokuvat on tekstitetty englanniksi.

Esityksiin on vapaa pääsy.

 

Kino Lokakuu

 

Suomi-Venäjä-Seura

 

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle