Puolalaisen elokuvan sarja

Studiossa 11. - 15.10.

 

Afterimage 11/10

 

Esikoisohjaus, mestarin viimeiseksi jäänyt elokuva sekä maailman ensimmäinen kokonaan öljyvärein maalattu animaatio, siinä muutamia otoksia Puolan elokuvaviikkojen ohjelmistosta tänä syksynä.

 

 

Ke 11.10.
klo 19.00
Andrzej Wajda: AFTERIMAGE (Powidoki)  Puola 2016  95 min
 
Viimeiseksi jääneessä elokuvassaan mestariohjaaja Andrzej Wajda käsittelee puolalaisen avantgarde-taiteilija Wladyslaw Strzeminskin elämää. Stalinistisessa Puolassa Strzeminskin edistyksellisiä ajatuksia taiteesta ei katsottu hyvällä. Taiteilija taisteli fyysisiä rajoituksiaan vastaan ja oman taiteensa puolesta. Elokuva oli Puolan Oscar-ehdokkaana tammikuussa 2017.
 
To 12.10. klo 19.00 Andrzej Wajda: THE MAIDS OF WILKO (Panny z Wilka)  Puola 1979  117 min
 
Puolan elokuvaviikot kunnioittaa syksyllä 2016 edesmenneen Andrzej Wajdan muistoa esittämällä toisenkin elokuvan hänen laajasta tuotannostaan. Panny z Wilka on sovitus 1930-luvun suositusta novellista, jonka kirjoittaja Jaroslaw Iwaszkiewicz nähdään itsekin elokuvan loppupuolella. Wajda oli jo sovittanut yhden Iwaszkiewiczin novelleista valkokankaalle vuonna 1970 (Brzezina) ja teki vuonna 2009 vielä kolmannenkin sovituksen (Tatarak). Panny z Wilka on Wajdan hienoimpia töitä. Siinä on vaikuttava näyttelijäkaarti, musiikki on Karol Szymanowskin (joka oli Iwaszkiewiczin hyvä ystävä ja serkku), ja se on elokuvataidetta parhaimmillaan. Elokuva on hiljattain restauroitu, ja näemme sen upouudelta digitaaliselta kopiolta.
 
Pe 13.10.
klo 19.00 Jaroslaw Marszewski: BIKINI BLUE  Puola - Iso-Britannia 2017  90 min
 
Iso-Britannia 1953. Stalin on kuollut ja Elizabeth II kruunataan kuningattareksi. Eräänä päivänä puolalaisen Eryk Szymskin ja hänen brittiläisen vaimonsa Doran idyllinen elämä keskeytyy, kun Eryk yrittää itsemurhaa. Hänet sijoitetaan sotatraumoista kärsivien sotilaiden parantolaan. Dora lähtee matkalle selvittääkseen arvoituksen, joka on erottanut hänet miehestään. Esikoiselokuvassaan Jaroslaw Marszewski käsittelee hyvin vähän tunnettua aihetta Puolan historiassa, nimittäin toisen maailmansodan aikana Iso-Britannian joukoissa taistelleiden puolalaisten sotaveteraanien kokemuksia.
 
La 14.10.
klo 18.00 Dorota Kobiela & Hugh Weichman: LOVING VINCENT  Puola - Iso-Britannia 2017  95 min  Suomen- & ruotsinkielinen tekstitys
 
Maailman ensimmäinen kokonaan öljyvärein maalattu elokuva tuo Vincent van Goghin maalaukset valkokankaalle kertoakseen hänen elämäntarinansa. Jokainen elokuvan 65000 kuvasta on käsin maalattu. 125 taiteilijaa ympäri maailman työskenteli elokuvastudioilla Puolassa ja Kreikassa. Yhtä huikeita kuin van Goghin taulut ovat hänen intohimoinen ja epäonninen elämänsä sekä arvoituksellinen kuolemansa.
 
Su 15.10.
klo 18.15 Ryszard Bugajski: BLINDNESS (Zacma)  Puola 2016  110 min
 
Elokuva kertoo Puolan suojelupoliisin everstin Julia Brystigerin elämästä. Hän oli Stalinin ajan rikollinen, jonka äärimmäisen julma kidutustekniikka vankien kuulusteluissa tuotti hänelle lempinimen “Verinen kuu”. 1960-luvun alussa Brystiger saapuu näkövammaisten keskukseen lähelle Varsovaa, jossa Puolan arkkipiispa kardinaali Stefan Wyszynski tapasi vierailla. Tämän vangitsemista vuosina 1953 - 56 valvoi juuri Julia Brystiger. Kohtaamisten aikana Brystiger paljastaa, että hän hylkää kommunistisen ideologian, pyytää anteeksi tekemiään rikoksia ja haluaa apua löytääkseen Jumalan...

 

 

Elokuvat on tekstitetty englanniksi (paitsi Loving Vincent suomeksi & ruotsiksi)

Liput 3 e/ näytös

 

Yhteistyössä

Suomi-Puola yhdistysten liitto

Puolan suurlähetystö

 

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle