Ranskalaisen elokuvan sarja

ELOKUVATEATTERI STUDIOSSA 24. - 28.3.

Rakastajatar 28/3

 

Su 24.3. klo 14.30

Emmanuel Finkiel: LA DOULEUR  Ranska 2017  127 min

 

Kesäkuussa 1944 Ranska on yhä saksalaisten miehittämä. Kirjailija ja Ranskan vastarintaliikkeen merkkimies Robert Antelme on pidätetty ja viety keskitysleirille. Hänen nuori kirjailijavaimonsa ja vastarintaliikkeen jäsen Marguerite on huolissaan puolisonsa kohtalosta. Margueritella on salasuhde Robertin ystävän Dionysin kanssa, mutta siitä huolimatta Marguerite päättää tehdä kaikkensa pelastaakseen miehensä. Tämän vuoksi hän päättää aloittaa hämärän suhteen Gestapon ranskalaisen agentin Pierre Rabierin kanssa. Kun vangit palaavat leireiltä sodan loputtua, Marguerite odottaa Robertin paluuta keskellä Pariisin vapauttamisen kaaosta. - Ohjaaja Emmanuel Finkiel on käsikirjoittanut elokuvan kirjailija Marguerite Durasin novellin pohjalta.

 

La douleur oli Ranskan valinta parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksi, ja sillä oli 7 César-ehdokkuutta, mm. paras elokuva ja paras ohjaus.

     
Ti 26.3. klo 17.00

Xavier Legrand: JUSQU'À LA GARDE  Ranska 2017  93 min

 

Miriam (Léa Drucker) ja Antoine (Denis Ménochet) ovat keskellä avioeroa ja huoltajuuskiistaa. He eivät onnistu edes tuomarin edessä sopimaan asioista. Miriam aikoo muuttaa pois täysi-ikäisen tyttärensä Josephinen ja 11-vuotiaan poikansa Julienin kanssa. Hän haluaa yksinhuoltajuuden ja syyttää miestään väkivaltaisesta käytöksestä poikaa kohtaan eikä Julien halua enää nähdä isäänsä. Asiaa hoitava naistuomari myöntää kuitenkin yhteishuoltajuuden, ja Julien joutuu asumaan joka toinen viikko isänsä luona. Silloin Antoine kuulustelee poikaansa saadakseen tietää, mihin hänen ex-vaimonsa aikoo asettua asumaan. Painostuksesta huolimatta Julien yrittää olla sanomatta mitään suojellakseen perhettään.

     
Ke 27.3. klo 17.00

Arnaud des Pallières: ORPHELINE  Ranska 2016  111 min

 

Orpheline kuvaa yhden naisen elämää lapsuudesta aikuisikään neljän eri näyttelijän tulkitsemana. Pieni Kiki viettää lapsuutensa maalla. Hänen elämänsä järkkyy erään traagisen piiloleikin seurauksena. Muutamia vuosia myöhemmin teini-ikäisen Karinen karkaamiset ja rakkausseikkailut lisääntyvät. Kaikki muu on parempaa kuin surullinen kotielämä. Sitten 20-vuotias maalaistyttö Sandra päätyy Pariisiin ja on lähellä katastrofia. Vuodet kuluvat ja lopultakin aikuisena naisena Rénée uskoo olevansa turvassa menneisyydeltään…

     
To 28.3. klo 17.00

Jacques Becker: RAKASTAJATAR (Casque d'or)  Ranska 1952  96 min

 

Osittain tositarinaan perustuva ajankuva 1890-luvun lopun Pariisin alamaailmasta. Marie on prostituoitu, jota kutsutaan Félix Lecan rikollisjoukossa Kultakypäräksi (Casque d’or) vaaleiden hiustensa vuoksi. Eräänä kauniina iltapäivänä entinen laitakaupungin rikollinen ja nykyinen kunnollinen puuseppä Georges Manda (Serge Reggiani) tutustuu kapakassa tähän kauniiseen naiseen. Molemmat rakastuvat tulisesti toisiinsa, mutta Marien suojelija ja rakastaja Roland sekä Leca eivät sulata tätä. Mustasukkaisena Leca panee kaiken peliin erottaakseen rakastavaiset.

 

Marien osaa näyttelee palkittu ranskalaisnäyttelijä Simone Signoret (1921-1985). Hän oli tunnetun ranskalaisen chanson-laulajan ja näyttelijän Yves Montandin vaimo. Elokuvaa pidetään yhtenä parhaista ranskalaisista klassikkoelokuvista.

     

 

 

Elokuvat on tekstitetty englanniksi.

Liput 5 e/ näytös.

 

Balassi-instituutti

 

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle