Saksalaisen elokuvan sarja

Studiossa 17. - 26.4.

Victoria 26/4

 

Ke 17.4.
klo 17.00

Jan Ole Gerster: A COFFEE IN BERLIN (Oh boy)  Saksa 2012  90 min  K7 

     
   

Niko Fischer elää päivä kerrallaan. Oikeustieteen opinnot hän on keskeyttänyt. Hän vaeltaa Berliinin kaduilla, tarkkailee kaupungin ihmisiä ihmetyksen vallassa ja ajelehtii eteenpäin. Yhtenä päivänä kaikki kuitenkin muuttuu: Nikon isä lopettaa kuukausittaiset maksunsa, tyttöystävän kanssa ei suju enää, psykologi vie ajokortin, naapuri avautuu Nikolle tuskistaan parkuen, kouluaikainen tuttu lähentelee Nikoa ja kapakassa vanha mies kertoo hänelle traumaattisista lapsuudenkokemuksistaan. Lopulta vanha mies on kuollut, ja Niko on ehkäpä ensi kertaa elämässään osoittanut myötätuntoa ja vastuunkantoa. Hänen on viimeinkin aika kasvaa aikuiseksi. Elokuva kertoo episodimaisesti nuoren miehen elämän 24 sekavasta tunnista, joiden päätteeksi mikään ei ole niin kuin ennen.

     
Ke 24.4.
klo 17.00

Mark Monheim: ABOUT A GIRL  Saksa 2014  104 min  K16

     
   

Charleen, joka ei ole vielä täyttänyt kuuttatoista, on selvinnyt itsemurhayrityksestä ja yrittää rauhoittua. Se ei ole helppoa: äiti on heittänyt isän ulos ja asuu nyt kenenkäs muun kuin tytön biologian opettajan kanssa. Myös  tyttöystävän kanssa on riitaa ja päälle päätteeksi Charleen tapaa kaoottisen psykoterapeuttinsa luona Linuksen, luokan halveksitun hikipingon; mutta nuoret alkavat lähentyä.
 
Mark Monheimin ensimmäinen elokuva on nuoren tytön hieman ironinenkin aikuistumistarina avuttomuudesta elämän iloon.

     
To 25.4.
klo 17.00

Nicolette Krebitz: WILD  Saksa 2016  97 min  K16

     
   

Avokonttorin IT-tukihenkilöt ovat pukeutuneet ei-minkään-värisiin kauluspaitoihin. Pari kokoa liian suurissa vaatteissaan Ania ei näytä samalta kuin muut. Toimiston päädyssä sijaitsevan työhuoneen seinä tärähtelee esimies Boriksen viskoessa tavaroita sitä vasten. Ania nousee ylös, kävelee kahvikoneelle ja kiikuttaa kupillisen Borikselle. Seuraavana aamuna herätyskello soi 6:30, ja Ania lähtee kävelylle. Harmaan betoniviidakon laidalla sijaitsevassa puistossa vastaan tulee susi. Tuon suden Ania päättää pyydystää.

 

Nicolette Krebitzin käsikirjoittama ja ohjaama Wild on selittelemätön, kenties vertauskuvallinen, kenties vain osiensa summasta rakentuva elokuva naisesta, joka etsii itseään ja tietään ulos urbaanin naisen roolista sekä länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan normeista.

 
Tavanomainen siirtymätarina kaupunkiympäristöstä luontoon se ei kuitenkaan ole. Elokuvaa kannattelee Aniaa näyttelevän Lilith Stangenbergin pelkistetty, katsojan sielun mustaan aukkoon porautuva roolisuoritus, joka nostaa etualalle ajatuksia ihmisyyden yhdentekevyydestä. Ehkä Ania kokee seksuaalista tyydytystä kesyttämänsä suden kanssa, tai ehkäpä sittenkin rappukäytävän kaidetta pitkin liukuessaan. Ehkä tarkoitus ei olekaan löytää kaikelle erillistä merkitystä. (Suvi Nousiainen)

     
Pe 26.4.
klo 16.30

Sebastian Schipper: VICTORIA  Saksa 2015  140 min

     
   

Victoria kuuluu viime vuosien puhutuimpiin eurooppalaisiin elokuviin. Yhdellä otolla kuvattu reaaliaikainen tarina alkaa berliiniläisen klubin tanssilattialta, jossa nuori Victoria bailaa. Hän ja kamera nousevat maanpinnalle, missä elokuva kiihtyy pulssia nostattavaksi pakotrilleriksi ja rikosdraamaksi.

     

 

 

Elokuvat on tekstitetty englanniksi

Liput 3 e/ näytös

 

Goethe-Institut Finnland

 

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle