Voittajat 2019

 

 

Lastenelokuvien kilpailu

Oulun Energian Tähtipoika-palkinto lapsituomariston valitseman elokuvan ohjaajalle: 
Katja Benrath 
Elokuva: ROCCA MUUTTAA MAAILMAN
 

ECFA-palkinto parhaalle eurooppalaiselle lastenelokuvalle

Kansainvälisen tuomariston valitsema elokuva: KAUKANA KOTOA
Ohjaus: Sarah Winkenstette

 

Nuortenelokuvien kilpailu

Oulun 4H:n Global Future -palkinto nuorten tuomariston valitsemalle elokuvalle:  
LET ME FALL
Ohjaus: Baldvin Z

 

Kotimainen kilpailu

Kirkon Mediasäätiön Katso minuun -palkinto elokuvalle: VEDENNEITO
Ohjaus: Petteri Saario

 
Northern Script -käsikirjoituskilpailu

Marianne Lauritsen: Roskilde
 

K U V A T   L Ö Y T Y V Ä T   M E D I A S I V U L T A M M E >

 

 

TÄHTIPOIKA-palkinto: Rocca muuttaa maailman

Lapsituomaristo jakoi Lastenelokuvien kilpailun parhaan elokuvan ohjaajalle Oulun Energian lahjoittaman Tähtipoika-palkinnon, johon sisältyy 1000 euroa ja kuvanveistäjä Sanna Koiviston suunnittelema Tähtipoika-patsas. Lapsituomaristossa olivat tänä vuonna mukana Ilona Ebeling, Elina Heula, Onni Hatula, Veera Keränen, Noora Kaarlela, Aleksandra Kunnasmäki, Joni Haimi, Juho Vuoppola, Tiina Karjalainen ja Muska Merilä.

 

Voittaja on saksalainen Katja Benrath elokuvallaan ROCCA MUUTTAA MAAILMAN.

 

Lapsituomariston kommentti: “Kiinnostavia roolihahmoja luontevasti ja uskottavasti tulkitsevat näyttelijät kuljettavat selkeää, mutta ennalta-arvaamatonta juonta monitunnelmaisten tilanteiden kautta vahvasti perille, uskottavissa ja hauskasti rakennetuissa ympäristöissä.  

 

Rohkea, herkkä ja aikuisia kaipaava päähenkilö tartuttaa positiivisen ja kannustavan asenteensa läheisiinsä, ystäviinsä ja etäisempiinkin tahoihin. Elokuvassa käsitellään ja löydetään lasten avulla näkökulmia ja ratkaisumalleja suruun ja sen aiheuttamiin vaikeisiin tilanteisiin. Päähenkilö ystävineen houkuttelee myös aikuisia suvaitsevaisuuteen ja tasa-arvoiseen kohteluun. Ketään eikä mitään saa jättää ulkopuolelle, ei ihmisiä eikä ympäristöä. Kokonaisuus herkistää, lohduttaa ja rohkaisee.”

 

Ohjaaja Katja Benrathin kommentti: “Olemme erittäin onnellisia, ylpeitä ja otettuja, että Rocca voitti Tähtipoika-palkinnon. Ei vain siksi, että lapset valitsivat elokuvamme, vaan koska rakastamme ajatusta, että lapset alkavat ymmärtää, että pelkääminen estää joskus meitä pitämästä hauskaa... Astuminen ulos omasta pelostasi joskus riittää, eikä se ole niin vaikeaa... Rocca on myös tietoinen vastuustaan tehdä maailmasta parempi paikka ja ryhtyy toimiin. Ja hän osoittaa, että toimeen ryhtyminen on helppoa. Rocca uskoo ihmisten hyvyyteen – mikä on ihmeellinen tapa elää maailmassa – ja lisäksi asia, jonka voi vain päättää tehdä. Olemme kovin iloisia, että lapset ovat inspiroituneet tästä kovaäänisestä ja rakastavasta pikku ihmisestä ja hänen tarinastaan...”

 

Kunniamaininta

Lapsituomaristo antoi kunniamaininnan virolaiselle ohjaajalle Anu Aunille elokuvastaan PÖLLÖMETSÄN PELASTAJAT. ”Elokuvassa talvinen luonto on kuvattu hienosti ja monipuolisesti. Tunnelma on alusta loppuun jännittävä, koska salaisuudet paljastetaan ja positiivisiin ratkaisuihin päädytään sekä henkilöiden että ympäristön kohdalla kiinnostavasti vähitellen. Luonnonsuojelun näkökulma on todellinen ja ajankohtainen.”

 

 

ECFA-palkinto: Kaukana kotoa

ECFA (European Children’s Film Association) on eurooppalainen lastenelokuvajärjestö. Kolmihenkinen kansainvälinen tuomaristo myönsi palkinnon parhaalle eurooppalaiselle elokuvalle. Siihen kuuluivat ranskalaisen Ciné-jeune de l'Aisne -festivaalin taiteellinen johtaja Axelle Munich ja liettualaisen International Vilnius Film Festival for Children and Youth -festivaalin johtaja Lina Uzkuraityte sekä Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Alla Räisänen.
 
Voittaja on saksalainen KAUKANA KOTOA, jonka on ohjannut Sarah Winkenstette.
 
Tuomariston perustelut voittajalle: “ECFA-palkinnon saajaksi valitsemamme elokuva on tarina ystävyydestä, kokemusten jakamisesta ja kasvuprosessin syvemmästä ymmärtämisestä. Se on tarina kahdesta 11-vuotiaasta pojasta, jotka menettävät kotinsa, toinen sodan ja toinen elinympäristöön liittyvien syiden takia. Molempien on löydettävä uusi tapa elää uudessa tilanteessa. Ystävyytensä kautta pojat oppivat luottamusta, vuoropuhelun ja itsetunnon tärkeyttä. 
 
Lainaus elokuvasta —
Tariq sanoo: ”Joskus tarvitsemme aikaa, Ben. Sen on kasvettava. Sisälläsi. 
Ymmärrät sen jossakin vaiheessa. Tarvitset kärsivällisyyttä.” 
 
Sarah Winkenstetten elokuva KAUKANA KOTOA nostaa esiin tärkeitä aiheita nykyajasta: muuttoliikkeen, pakolaiset, maailmanlaajuiset ja paikalliset muutokset. Käsikirjoitus on laadittu lapsiystävällisellä tavalla, ja lasten on helppo samastua elokuvan kahden päähenkilön tunteisiin ja toimintaan.”
 
Ohjaaja Sarah Winkenstette: Wuhuu! Paljon kiitoksia elokuvallemme KAUKANA KOTOA myönnetystä ECFA-palkinnosta! Olen ikionnellinen ja täysin häkeltynyt saadessamme tämän eurooppalaisen palkinnon, sillä elokuvamme teemat ylittävät Saksan rajat ja ovat tärkeitä kaikkialla Euroopassa. Kiitän tuomaristoa ja festivaalin järjestäjiä ja lähetän lämpimän tervehdyksen oululaiselle elokuvayleisölle

 

 

GLOBAL FUTURE -palkinto: LET ME FALL 

Oulun 4H-yhdistyksen myöntämä 1000 euron suuruinen Global Future -palkinto jaettiin festivaalin parhaalle nuortenelokuvalle. Tuomaristoon kuuluivat Jenna Niemelä, Veeti Taimisto ja Siiri Taskila. Voittaja on islantilais-suomalais-saksalainen LET ME FALL, jonka on ohjannut Baldvin Z.  
 
Nuortenelokuvien tuomariston kommentti voittajaelokuvasta: “Valinta ei ollut helppo. Tuomariston valinta nuortenelokuvien kilpailun voittajaksi on mestarillisesti kuvattu elokuva, joka käytti musiikkia ja ääntä erittäin hyvin osana tarinankerrontaa. Elokuvan dramaattinen tarina ja realistinen kerronta tositapahtumien pohjalta uskalsi nostaa esiin tärkeitä kysymyksiä. Tämä elokuva on LET ME FALL."
 
Ohjaaja Baldvin Z: “Olen niin kiitollinen ja otettu siitä, että Let me fall on tavoittanut yleisön ja tuomariston silmät ja korvat Oulun elokuvajuhlilla. Kiitos, kiitos, kiitos. En voinut osallistua tänä vuonna työn takia, mutta pidän huolen, että seuraavalla kerralla :) tulen kauniiseen kaupunkiinne.”
 

Kunniamaininta

Tuomariston kunniamaininnan sai Erik Poppen ohjaama norjalainen elokuva U — JULY 22. “Se on erittäin hyvin kuvattu ja jättää vahvan jäljen tarinallaan ja näyttelijäntyöllään.”

 

 

KIRKON MEDIASÄÄTIÖN KATSO MINUUN -PALKINTO: VEDENNEITO

Evankelis-luterilainen kirkko antaa Kirkon Mediasäätiön Katso minuun -palkinnon. 1500 euron palkinto myönnetään festivaalin Kotimaisen kilpailun pitkälle tai lyhyelle lasten- tai nuortenelokuvalle. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen maallikkojäsen ja Kirkon Mediasäätiön hallituksen jäsen Markku Jalava valitsi voittajaksi Petteri Saarion ohjaaman elokuvan VEDENNEITO
 
Tuomari luonnehti voittajaelokuvaa seuraavasti: “VEDENNEITO on kaunis kuvaus Saimaalta ja sen rannoilta. Eikä vain kaunis luonnonkuvaus vaan myös toiminnallinen elokuva, jossa kaksi nuorta retkeilee Saimaalla ja tutustuu sen rantoihin, kasveihin ja eläimiin. Saimaannorppa näyttelee sekin oman roolinsa.  
 
VEDENNEITO on ajankohtainen puheenvuoro ilmasto- ja ympäristökeskusteluun. Se ei uhkaa eikä pelottele, vaan lähestyy aihetta myönteisen kautta. Elokuva kertoo, miksi meidän kannattaa puolustaa luontoa ja ympäristöämme. Se kannustaa lähtemään luontoon ja nauttimaan siitä.  
 
VEDENNEITO ei esitä vaatimuksia, vaan kuvaa, mitä hyvää luonto meille antaa. Näin se ei ole luomassa ilmastoahdistusta, vaan päinvastoin sitä lieventämässä. Luonto on vielä meidän, siitä tulee nauttia ja pitää huolta. Elokuvan kohteena ovat erityisesti lapset ja nuoret, jotka voivat luontevasti samaistua elokuvan kertojina oleviin sympaattisiin päähenkilöihin Emikaan ja Anttiin. Siinä on myös huumoria ja se ottaa kantaa erilaisuuteen.
 
Käsikirjoitus on monipuolinen ja kuvaus laadukasta. Musiikki johdattaa kerrontaa eteenpäin tunnelmasta toiseen. Ohjaus ja leikkaus takaavat, että katsoja ei pitkästy. Luonto tarjoaa paljon yllätyksiä.”
 
Ohjaaja Petteri Saario: “Halusin tehdä elokuvan, joka innostaa lapsia lähtemään ulos luontoon - näyttämällä, että luonnossa voi löytää todella mielenkiintoista tekemistä milloin tahansa, kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina, sateella ja paisteella. Ilmaston lämpeneminen ja luonnon tuhoutuminen huolestuttavat lapsia, joten on tärkeämpää kuin milloinkaan, että ihmisen ja luonnon suhteesta tehdään elokuvia lasten omasta näkökulmasta, lapsen omalla äänellä." 

 

 

Norjalainen Marianne Lauritsen voitti Northern Script -käsikirjoituskilpailun

Pohjoismaisen nuorten elokuvakäsikirjoituskilpailun Northern Scriptin voitto meni ensimmäistä kertaa Norjaan. Kilpailun voitti 23-vuotias Marianne Lauritsen käsikirjoituksellaan Roskilde.

 
Lauritsenin käsikirjoitus sijoittuu Roskilde-musiikkifestivaalille Tanskaan. Lyhytelokuvakäsikirjoitus käsittelee erilaisia ihmissuhteita, kuten ystävyyttä ja irtosuhteita nuoren naisen näkökulmasta. Palkinnoksi voitostaan Lauritsen saa matkan norjalaisen Nordic Youth Film -festivaalin elokuvatyöpajaan kesälle 2020.

 
Voittajakäsikirjoitus kiinnitti tuomariston huomion tarkoilla havainnoillaan aiheestaan.

 
- Käsikirjoitus on rohkea ja oivaltava, poeettinenkin, sen henkilöt ja dialogi huolellisesti rakennettuja ja uskottavia ja tarina loisteliaasti rajattu hyvin erityiseen tilaan ja tiettyihin toistuviin hetkiin. Käsikirjoitus onnistuu tavoittamaan sen kohdan nuorten aikuisten elämässä, jolloin se mitä todella halutaan on vielä vähän epäselvää, mutta osataan kuitenkin jo esittää kuin oltaisiin täysin tilanteen tasalla, perustelivat valintaansa kilpailun tuomarit ohjaaja-käsikirjoittaja Reetta Aalto ja vuoden 2017 kilpailun voittaja Mikko Peltotupa.

 
Tänä vuonna käsikirjoituskilpailun teemana oli “ideal distance” eli vapaasti suomennettuna ihanteellinen välimatka. Kukin kirjoittaja sai lähestyä teemaa itse valitsemastaan näkökulmasta, eikä genrerajoja ollut.

 
Oulussa nuoret käsikirjoittajalupaukset pääsivät hiomaan käsikirjoitustaitojaan

Northern Scriptin finaalitapahtuma järjestettiin Oulussa 21.—23.11.2019 yhteistyössä Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin kanssa. Finaalitapahtumassa kuusi nuorta kirjoittajaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta osallistuivat käsikirjoittaja Katri
Myllyniemen workshoppiin.

 
Northern Script -kilpailu järjestettiin tänä vuonna kolmannen kerran. Kilpailuun osallistui kokonaisuudessaan ennätysmäärä kilpailijoita, yhteensä 30 kirjoittajaa. Näistä kuusi valittiin finaaliin. Kilpailu on avoin 18 - 25 -vuotiaille nuorille, jotka asuvat Suomessa, Ruotsissa tai
Norjassa.

 
Kilpailun järjestää Mediakasvatuskeskus Metka ry. Pääyhteistyökumppanit ovat Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali, Nordic Youth Film Festival NUFF (Norja, Tromssa) ja Barn- och ungdomsfilmfestival BUFF (Ruotsi, Malmö).

 

 
LISÄTIEDOT: 

Taiteellinen johtaja Anna Asplund, puh: 040 5213 960 
anna.asplund@oufilmcenter.fi
 
Operatiivinen johtaja Mika Anttolainen, puh: 044 588 1134 
mika.anttolainen@oufilmcenter.fi
 
Festivaalitiedottaja Marja Seppänen, puh: 0400 617 491 
press@oufilmcenter.fi
 

 
Oulun Elokuvakeskus
Hallituskatu 7, 90100 Oulu

 

 
 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle