Billy Wilder -seminaari Studiossa 20.4.

MONEN LAJITYYPIN TAITURI BILLY WILDER RIKOSTEN PARISSA

 

Billy Wilder oli luonut uraa jo toimittajana, ennen kuin siirtyi elokuvan pariin 1920-luvun lopulla Saksassa. Tuokin työsarka istui Wilderille hyvin, kunnes hän joutui emigroitumaan Hitlerin valtaannousun jälkeen: ensin Ranskaan, sittemmin Yhdysvaltoihin, missä hän teki merkittävimmät elokuvansa.

 

Wilderin Amerikan-kausi käynnistyi käsikirjoittajana, hän oli muun muassa useiden Ernst Lubitschin komedioiden taustalla. Hän piti Lubitschia oppi-isänään ja omaksui omiin töihinsä tämän tyylikkään ironian, asioiden ilmaisemisen hienovaraisesti.

 

Ohjaajaksi Wilder siirtyi 1940-luvun alussa, omien sanojensa mukaan osin siksi, että muut eivät pääsisi pilaamaan hänen käsikirjoituksiaan. Komedia vakiintui hänen omimmaksi lajityypikseen, mutta hän hallitsi yhtä lailla niin draaman kuin rikoselokuvan: Wilderin meriittilistaan kuuluukin ns. mustan elokuvan merkkiteoksia.

 

Oulun Elokuvakeskuksen järjestämä seminaari Billy Wilderin rikoksen maailmat johdattelee nimenomaan ohjaajan tuolle saralle: Wilder kykeni lähestymään genren tarjoamia mahdollisuuksia monesta näkökulmasta, aina 1940-luvulta uransa loppupuolelle 1980-luvulle.

 

Billy Wilderin rikoksen maailmat -seminaari pidetään elokuvateatteri Studiossa lauantaina 20. huhtikuuta 2024 kello 11.00 alkaen. Luennoitsijana toimii alan ekspertti, esimerkiksi Suomen dekkariseuran Ruumiin kulttuuri -lehdessä sekä Filmihullussa työskennellyt toimittaja Risto Raitio.

 

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

 

Billy Wilder -seminaari

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle