Kuukauden pohjoismaiset elokuvat

 

ESITYKSET STUDIOSSA

 

Elokuvayhdistys Walhallan organisoima valtakunnallinen kuukauden pohjoismaisten elokuvien sarja käynnistyy tiistaina 7.2. Vanhaan tapaan se tarjoaa yhdeksällä paikkakunnalla ajankohtaisen katsauksen Pohjolan parhaimmistoon.

 

 

Ti 7.2. klo 16.30

Rakkautta & Anarkiaa -kiertue-elokuva

Lovisa Sirén: MAYA NILO (LAURA)

Ruotsi 2022  102 min  K16  Englanninkielinen tekstitys

 

Maya on räväkkä muusikko, joka hakkaa päätänsä seinään, kunnes kadulla huutelevat miehet jättävät rauhaan. Mayan sisko Nilo on säntillinen feministinen kirjoittaja, joka vakuuttelee itselleen olevansa rento. Nilon 13-vuotias tytär Laura on kyllästynyt vanhempiensa valheisiin ja ihastunut internetissä tapaamaansa saksalaiseen poikaan. Mutta mitä tapahtuu, kun kaksi toisistaan erilleen kasvanutta siskoa ja teini-ikäinen tytär sullotaan yhteen Volvo 965:een?

 

Alkaa road trip läpi Euroopan Ruotsista Portugaliin. Reitin päässä odottaa sisarusten äiti, joka on hiljattain kertonut Mayalle sairastavansa syöpää. Äidin kanssa Portugalissa asuu myös Mayan lapsi Sami, jonka huoltajaksi Maya tahtoisi taas ryhtyä.

 

Tukholmalaisen Lovisa Sirénin esikoispitkä on ihastuttava ja raastavan rehellinen kuvaus perhesuhteiden hankaluudesta sekä naiseuden itsemäärittelystä ja naisten välisistä suhteista. Ohjaaja on kertonut tahtoneensa tarkastella naisia ja lapsia tiloissa vailla miesten läsnäoloa. Kyynelten ja monimutkaisten tunteiden lisäksi elokuva on täynnä naurua ja vapauttavia kokemuksia. Tunteidentäyteistä taivalta auton matkustamossa siivittää erinomainen soundtrack.

Janina Ketola/ R&A

 

TRAILERI→

     
Ti 14.3. klo 16.30

Catrine Brocks: THE GREAT SILENCE (Den store stilhed)

Tanska 2023  95 min  K12  Englanninkielinen tekstitys

 

29-vuotias Alma elää rauhallista elämää katolisessa luostarissa ja valmistautuu vannomaan nunnavalansa, kun hänen veljensä Erik saapuu yllättäen paikalle monen vuoden eron jälkeen. Erik, toipuva alkoholisti, haluaa osuutensa heidän edesmenneen isänsä perinnöstä. Hänen läsnäolonsa nostaa kuitenkin pinnalle salaisuuden sisarusten menneisyydestä, ja uudestaan esiin kumpuavat traumat alkavat vainota Almaa.

 

TRAILERI→

     
Ti 4.4. klo 16.30

Line Hatland: NUORUUS PELISSÄ — BORTEBANE

Norja 2021  90 min  S  Suomenkielinen tekstitys

 

Nuoruus pelissä on lämmin, humoristinen ja ajatuksia herättävä hyvän mielen perhe-elokuva. Elokuva kertoo nuoriin kohdistuvista odotuksista, voittamisesta, ystävyydestä, vastoinkäymisistä ja niiden selättämisestä. Jalkapallo-ottelut turnauksessa ovat hienoja kokemuksia, mutta useimmat joutuvat kohtaamaan myös tappion — ennemmin tai myöhemmin. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Osloon, jossa pelataan vuosittain maailman suurin lasten jalkapalloturnaus Norway Cup. Peleihin osallistuu 30000 lasta noin 50 maasta, joten myös eri kulttuurit ja elämäntarinat kohtaavat tässä elokuvassa. Pelikentällä kaikilla lapsilla on yhtäläiset mahdollisuudet voittaa, mutta odotukset menestyksen suhteen kentän ulkopuolella ovat hyvin erilaiset.

 

Nuoruus pelissä -elokuva käsittelee sitä, miten erilaisia odotuksia nuoriin kohdistuu, kuinka erilaisista lähtökohdista tulevat lapset käsittelevät vastoinkäymisiään ja kuinka ihmiset heidän ympärillään niihin suhtautuvat ja ennen kaikkea opettavat selviytymään niistä. Elokuvan ohjaajan oma tytär osallistui turnaukseen. Sen kautta ohjaaja perehtyi odotuksiin, joita turnaukseen latautui, pettymyksiin, joita pelit eittämättä tuottivat ja siihen, mikä turnauksessa oli lopulta tärkeintä.

 

TRAILERI→

     
Ti 9.5. klo 16.30

Cecilie Debell & Maria Tórgarð: SKÁL

Färsaaret 2021  75 min  K12  Englanninkielinen tekstitys

 

Dania, 21, varttui kristillisessä seurakunnassa Färsaarilla. Hän muutti äskettäin Tórshavniin, jossa hän rupesi seurustelemaan hiphop-artisti ja runoilija Trygvin, ”Silver boyn”, kanssa. Trygvi on kotoisin maallisesta perheestä ja kirjoittaa tummia hip-hop-lyriikoita. Daniaa kiehtoo Trygvin rohkeus kirjoittaa raa’asti rehellisiä sanoituksia ihmisyydestä ja alkaa myös itse kirjoittaa henkilökohtaisempia tekstejä. Teksteistä muodostuu runokokoelma Skál, joka kritisoi kaksoiselämää, jota hänen ja muiden nuorten on pakko elää sopeutuakseen ahtaisiin kristillisiin puitteisiin. Mihin vetää raja, kun olet nuori ja kristitty? Onko synti juoda? Onko syntiä seurustella ei-kristityn poikaystävän kanssa? Kuinka kauan on mahdollista ylläpitää kaksoiselämää?

 

TRAILERI→

     
     

Liput 5 e/ näytös

 

Walhalla

 

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle