Kuukauden pohjoismaiset syksyllä

Milk county 21/9

 

ESITYKSET STUDIOSSA

 

Ti 21.9. klo 16.30

Grímur Hákonarson: MILK COUNTY (Héraðið)  Islanti 2019  92 min  K7  Englanninkielinen tekstitys

 

Jäätyään leskeksi Inga ryhtyy hoitamaan yksin velkaantunutta maitotilaansa, jonka elinehdoista määrää mafiamainen osuuskunta. Voimakastahtoinen Inga ei kuitenkaan jää ihmettelemään vaan päättää taistella osuuskuntaa vastaan.

 

TRAILERI→

     
Ti 19.10. klo 16.30

RAKKAUTTA & ANARKIAA -KIERTUE

Kristín Jóhannesdóttir: ALMA  Islanti 2021  100 min  K16  Englanninkielinen tekstitys

 

Mitä ihminen on ilman muistiaan? Kylmällä logiikalla toimiva ihmisen varjo, ehdottaa islantilaiselokuva Alma. Nimihenkilö on tuomittu puolisonsa murhasta, jota hän ei kuitenkaan muista tehneensä. Lapsuuden trauma on vienyt Alman muistin ja puhekyvyn. Hänen mielensä on murtunut. Nyt hän elää psykiatrisessa vankisairaalassa — tai jos hän saisi päättää, hän ei enää eläisi. Tämä ei kuitenkaan ole Alman loppu. Yllättävä uutinen saa hänet taas janoamaan elämää. Ja kostoa.

 

Elokuva sijoittuu pitkälti sisätiloihin, mutta kun kamera astuu ulos, avautuu katsojalle karu, kylmä ja kiehtova Islannin luonto. Alma ei puhu, mutta hänen päänsä sisäiset äänet avaavat tarinaa ja toimivat elokuvan kertojaäänenä.

 

Nimiroolissa vakuuttaa Laura Birniä hämäävästi muistuttava Snæfríður Ingvarsdóttir. Mainiot sivuroolit tekevät Kristbjörg Kjeld ja Emmanuelle Riva (viimeisessä elokuvassaan). He ovat harmaantuva kaksikko, joka edustaa Almalle kotia ja perhettä. Alma osoittautuu vahvemmaksi mitä hänen Eloveenaakin vaaleampi, keijukaismainen olemuksensa antaa olettaa. Hän alkaa elää toteen lapsena saamaansa ohjetta: “Pikku tyttö, sanon sinulle, nouse ylös!” Hauraasta potilaasta kuoriutuu aktiivinen toimija.

— Katariina Rönnqvist/ R&A

TRAILERI→

     
Ti 2.11. klo 16.30

SVENSKA VECKAN | Henrik Schyffert: RUN UJE RUN (Spring Uje spring)  Ruotsi 2020  77 min  K12  Englanninkielinen tekstitys

 

Göteborgin elokuvafestivaalilla yleisön ja kriitikoiden palkinnot voittaneen, lämpöä ja hellyyttä henkivän Run Uje runin ensi-iltanäytös huipentui lähes 10 minuutin aplodeihin.

 

Elokuva kertoo muusikko ja radiotoimittaja Uje Brandeliuksen elämän käännekohdasta, yllättävästä sairausdiagnoosista. Dramaattisesta aiheesta huolimatta elokuva säilyttää kepeytensä: sydämellinen hupaisien kohtaamisten ja absurdien kommellusten kavalkadi etenee Brandeliuksen lempeän humorististen pop-rallatusten tahdissa.

 

Juuri ennen 50-vuotispäiväänsä Uje kuulee sairastavansa Parkinsonin tautia. Arki suistuu raiteiltaan. Perheelleen mies kiukuttelee, radiotoimittajan työhön on vaikea keskittyä ja treenit Doktor Kosmos -yhtyeen kanssa eivät luista. Mitä olen saanut aikaan, olenko nähnyt ja tehnyt tarpeeksi, Uje pohtii. Ja ennen kaikkea: miten kertoa perheelle ja läheisille, kun itsekään ei tiedä, mitä uutisesta ajatella.

 

Brandelius on käsikirjoittanut tosipohjaisen elokuvan itse ja myös näyttelee pääosan. Perheenä nähdään Brandeliuksen oma perhe, ja osa kohtauksista on kuvattu heidän oikeassa kodissaan Tukholman Bredängessä.

Run Uje run on syvästi liikuttava, maaginen ja myötätuntoinen elokuva elämästä suruineen — ja ennen kaikkea iloineen.

— Pekka Lanerva/ R&A

TRAILERI→

     
Ti 7.12. klo 16.30

Johanne Helgeland: PAKO RAJAN YLI (Flykten över gränsen)  Norja 2020  96 min  K7  Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys

 

Vuonna 1904 Osloa ravisteli maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 5.4 magnitudia Richterin asteikolla. Maanjäristyksen keskus oli Oslon kohdalla ja alueella havaitaan pienempiä maanjäristyksiä edelleen tänä päivänä. Geologit eivät ole asiasta yksimielisiä, mutta monet tutkimukset osoittavat, että Oslon alueella on odotettavissa uusi merkittävä maanjäristys. Kukaan ei osaa sanoa tarkasti milloin. Kenties sadan vuoden päästä, ehkä kymmenen vuoden kuluttua…. Tai ehkä jo huomenna. 

 

TRAILERI→

     
     

Liput 5 e/ näytös

Kuukauden pohjoismaiset syksy 2021

 

Walhalla

 

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle