Lux-elokuvat Studiossa 13. - 15.12.

Lux film days

 

LUX-palkinto on Euroopan parlamentin vuosittain myöntämä tunnustus, jolla edistetään eurooppalaista elokuvatuotantoa, eurooppalaisia arvoja ja otetaan kantaa sosiaalisiin kysymyksiin. Palkinto myönnetään joulukuussa parhaalle, ajankohtaiselle ja eurooppalaista identiteettiä luotaavalle elokuvalle.

 

Pe 13.12.
klo 18.00

Mads Brügger: COLD CASE HAMMARSKJÖLD  Tanska—Norja—Ruotsi—Belgia 2019  128 min  K12

     
   

Kun YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöld kuoli lento-onnettomuudessa nykyisen Sambian alueella vuonna 1961, YK:n tutkimuksissa ei pystytty sulkemaan pois tahallisen sabotaasin mahdollisuutta. Hammarskjöldillä oli vihollisia, sillä hän oli koettanut estää länsimaita lisäämästä vaikutusvaltaansa Afrikassa, missä entiset siirtomaat olivat saaneet itsenäisyyden. Lennollaan hän oli matkalla tapaamaan Moïse Tshombea, joka johti kapinoivaa, Kongosta juuri itsenäiseksi julistautunutta Katangan maakuntaa. Kongon konfliktissa oli pelissä valtavat rahat. Katangaa tuki tuolloin suuri belgialainen kaivosyhtiö Union Minière, jolla oli huomattavat taloudelliset intressit Afrikassa. Hammarskjöld toivoi voivansa ratkaista konfliktin suostuttelemalla Katangan liittymään itsenäiseen Kongoon. Mutta oliko kyseessä sabotaasi, ja kuka sen takana oli? Salaliittoteorioissa mukaan on vedetty mm. CIA ja mystinen eteläafrikkalainen tutkimuslaitos.

 

Ohjaaja Mads Brügger alkaa selvittää Hammarskjöldin tapausta Hammarskjöld-harrastajan, ruotsalaisen ”yksityisetsivän” Göran Björkdahlin kanssa. Tahallisen itseironinen asenne asettaa naurunalaiseksi länsimaiden alentuvan suhtautumisen Afrikan mantereeseen. Elokuvassa käydään läpi kaikki tutkinnan vaiheet alkaen osallisten selvittämisestä ja todistajien jäljittämisestä ja haastatteluista aina maahan hautautuneiden lentokoneen osien etsintään. Miehet pääsevät lopulta Etelä-Afrikassa toimivan valkoista ylivaltaa kannattavan laittoman puolisotilaallisen organisaation jäljille, joka saattoi olla osallisena YK:n pääsihteerin salamurhaan. Samalla paljastuu myös muita, lähes käsittämättömiä rikoksia.

     
La 14.12.
klo 19.00

Teona Strugar Mitevska: GOD EXISTS, HER NAME IS PETRUNYA (Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija)  Makedonia—Belgia—Ranska—Kroatia—Slovenia 2019 
100 min  K12

     
   

Petrunya, 32 vuotta, on työtön ja asuu vanhempiensa luona Štipissä, Pohjois-Makedoniassa. Työhaastattelu menee pieleen, ja palatessaan kotiin hän joutuu keskelle uskonnollista kulkuetta. Vanhan perinteen mukaan pappi heittää jokeen ristin. Kylän nuoret sukeltavat perään. Ristin löytävälle luvataan palkkioksi onnea ja vaurautta vuodeksi. Myös Petrunya hyppää hetken mielijohteesta veteen — ja nappaa ristin! Voitosta ei ole epäilystäkään, mutta se sotii vastoin yhteiskunnan sääntöjä, sillä kilpailu ei ole avoin tytöille. Miten kirkko ja kansalaisyhteiskunta ratkaisevat tämän ristiriidan? Teona Strugar Mitevskan draama pohjaa tositapahtumiin, ja se palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla ekumeenisen juryn palkinnolla.

     
Su 15.12.
klo 19.00

Rodrigo Sorogoyen: THE REALM (El reino)  Espanja—Ranska 2018  133 min

     
   

Espanjalainen paikallispoliitikko Manuel López Vidal on nouseva tähti. Huolitellusta ja eteenpäin pyrkivästä Manuelista on tarkoitus tulla alueen mahtimiehen manttelinperijä, mutta Manuelin tie tähtiin katkeaa äkisti, kun julkisuuteen tulee tieto korruptioskandaalista, johon hän on sekaantunut. Paljastuksia tulee lisää, ja Manuelin puolue (jota elokuvassa ei missään vaiheessa nimetä tai sijoiteta poliittiselle kentälle) alkaa pyrkiä eroon ”mustista lampaista”. Manuel joutuu ahdistetuksi nurkkaan. Hän on odottanut saavansa vähintäänkin hiljaista tukea puoluetovereiltaan, mutta sen sijaan hän jää yksin ja yrittää suojella itseään uhkaamalla paljastaa koko sen likaisen pelin, johon puolue on sekaantunut.

 

The realm on poliittinen trilleri, joka tuo esille politiikan maailmaa kalvavan korruption. Se näyttää, kuinka mätä leviää kuin itsestään ihmisten keskuudessa, jotka ovat vakuuttuneita siitä, että tietyntyyppinen käytös on täysin normaalia. Antonio de la Torre on mestarillinen roolissaan epätoivoisena miehenä, joka on lujasti päättänyt olla maksamatta hintaa turhamaisuudestaan.

     

 

 

Elokuvat on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

VAPAA PÄÄSY

Lux film days 2019

 

 

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle