Silmästä silmään Studiossa 10. & 12.3.

JOHN WEBSTERIN dokumenttielokuva henkirikosten uhrien omaisista,
jotka kohtaavat tekijän jälkikäsittelyn avulla

 

Mika kohtaa poikansa surmaajan (Kuva © Jan Nyman)

 

”Sä et ole vienyt multa tikkaria, vaan sä olet vienyt multa lapsen.”

 

Henkirikoksen uhrina kuolee Suomessa vuosittain noin sata ihmistä. Jokaista uhria jää suremaan omaisia, sukulaisia ja ystäviä. Valtaosa jää surunsa kanssa yksin ilman tarvitsemiaan tukipalveluja. Tämä voi pitkittää suremisen alkua useilla vuosilla. Yhtenä trauman purkukeinona käytetään restoratiivista dialogia (ReDi). Menettelyssä omaisella on mahdollisuus kohdata väkivaltarikoksen tekijä – silmästä silmään.

 
Dokumentissa seurataan kolmen henkirikoksen tekijän ja omaisen pyrkimystä toipua traumaattisesta tapahtumasta.

 

Kun aika ei paranna

Sureminen on meille kaikille tuttua. Suremme ystävyyden loppumista, epäonnistunutta parisuhdetta, menetettyä työpaikkaa ja tietenkin myös kuollutta läheistä. Sureminen on olennainen osa menetyksestä toipumista.

 

Väkivaltarikosten uhrien perheenjäsenillä sureminen kuitenkin viivästyy vuosilla tai ei pääse lainkaan alkamaan, koska rikostutkintaa seuraavat oikeudenkäynnit voivat kestää useita vuosia, ja tapaus saattaa tulla vastaan toistuvasti iltapäivälehtien lööpeissä. Sinä aikana omaiset usein oppivat elämään ilman, että olisi koskaan päässyt suremaan. Pitkittyneen surun oireyhtymällä voi olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia, jos uhrin omainen ei saa ulkopuolista tukea.

 

ReDi-jälkikäsittelymenetelmän kautta vakavan rikoksen uhrilla tai omaisella on mahdollisuus käsitellä rikoksen aiheuttamia seurauksia ja tarvittaessa myös tietyin edellytyksin tavata rikoksen tekijä. Tärkein ennakkoehto tapaamiselle on, että rikoksentekijä ottaa vastuun teoistaan ja on siitä pahoillaan.

 
Jälkikäsitelyä ohjaavat ammattisovittelijat ja psykologit ja keskeistä menetelmässä ei ole sopimuksen tekeminen vaan eräänlainen trauman purku, restoratiiviseen oikeuteen pohjaava kärsimyksen vähentäminen.

 

Läheinen hakeutuu ReDi-menetelmään oman mielenrauhan, toipumisen tai elämänlaadun parantamisen vuoksi. Rikoksen tekijä samoista syistä ja ehkä myös jonkinlaisen sovituksen toivossa — ainakin hän voisi sovittaa tekonsa itsensä kanssa joka johtaisi parempaan elämään vankilan jälkeen.

 
Elokuvassa seurataan kahta tapausta, joissa rikoksen tekijä ja uhrin omainen tapaavat kasvotusten. Ullan tyttären kuolemasta on kulunut kaksitoista vuotta ennen kohtaamista rikoksen tekijän Jarin kanssa. Mika menetti poikansa neljä vuotta ennen jälkikäsittelyohjelmaan hakeutumista. Surmaaja oli hänen poikansa paras kaveri.

 
Elokuvan painopiste on läheisten surutyön pitkittymiseen liittyvien ongelmien näyttämisessä sekä heidän parantumiskertomuksensa kuvaamisessa. Elokuvan keskeiset teemat ovat isoja: anteeksiantamattoman teon sovittaminen, anteeksipyytämisen merkitys ja suremisen parantava vaikutus.

 

OHJAAJA JOHN WEBSTER

John Websterin (s. 1967) aikaisempia ohjaustöitä ovat mm. Tulevilla rannoilla (2017), Katastrofin aineksia (2008), Sen edestään löytää (2005), Valon ja varjon huoneet (2001) ja Pölynimurikauppiaat (1993). Webster on saanut parhaan dokumentin Jussin elokuvista Sen edestään löytää ja Katastrofin aineksia.

 

 

ESITYKSET STUDIOSSA TIISTAINA 10.3. KELLO 12.00 JA TORSTAINA 12.3. KELLO 17.00. LIPUT 8 E.

 

ELOKUVAN KOTISIVU

 

 

 

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle